Mitä Coaching on? Ja mihin tilanteisiin Coaching sopii?

18.11.2021

Viime aikoina olen saanut paljon kysymyksiä siitä, mitä se Coaching oikein on? Päätin kirjoittaa nyt lyhyesti siitä mitä Coaching on ja mitä se ei ole. Monet sekoittavat coaching prosessin terapiaan, joten kerron myös, miten coaching eroaa terapiaprosessista.

Mitä Coaching on?

Coaching on yhteistyötä asiakkaan kanssa ajatuksia herättävässä ja luovassa prosessissa, joka innostaa asiakasta hyödyntämään hänen henkilökohtaista ja ammatillista potentiaaliaan. Coaching on inhimillisen kehittymisen prosessi, joka osallistaa coachattavan järjestelmälliseen vuorovaikutukseen ja hyödyntää erilaisia strategioita, työkaluja ja tekniikoita. Itse pidän eniten vertauksesta, että coaching on kuin mielen fysioterapiaa. Siinä asiakas pääsee harjoittamaan "mielen lihaksiaan", ja fysioterapeuttina toimii Coach, joka ohjaa asiakasta kohti hänen tavoitteitaan antaen matkanvarrella lisähaasteita pohdittavaksi.

Mitä Coachingista on hyvä tietää?

Coachingista kiinnostuneen on hyvä tietää, että käytännössä coachingissa on siis kyse itsensä kehittämisen prosessista, joka onnistuakseen vaatii myös coachattavalta aktiivista osallistumista. Coach tukee ja haastaa asiakasta löytämään sopivan tavan edetä, eikä niinkään tarjoa valmiita vastauksia tai ratko ongelmia asiakkaan puolesta.

Business Coaching asiantuntijat Hanna-Kaisa Lindfors ja Dan Soback käyttivät mielestäni hyvää vertausta coachingin prosessista koulutus.fi haastattelussa; "- Kyse on kuin personal trainerin hankkimisesta: yhdessä voitte suunnitella halutut tavoitteet ja muotoilla kehityssuunnitelman, mutta kehittymistä on turha odottaa, jos ei aktiivisesti toteuta sovittuja harjoitusohjelmia" (Lindfors ja Soback, 2019, Koulutus.fi)

Tavoitteellisuus erottaa coachingin muista keskusteluista.

Kaiken coachingin lähtökohtana on eteneminen kohti tavoitetta vähän kuin personal trainerin kanssa treenatessa. Tavoitteellisuus erottaa coachingin normaalista keskustelusta sekä mm. terapiaprosessista. Terapiassa usein katsotaan menneisyyteen ja sen vaikutuksiin elämässä. Coaching taas katsoo tulevaisuuteen ja tähän hetkeen. Terapia eheyttää, kun taas coaching ennemminkin haastaa ihmistä. 

Coaching rakentuu uskomukselle siitä, että jokaisella on olemassa tarvittavat voimavarat etenemiseen. Coachin tehtävänä on auttaa asiakasta tulemaan tietoiseksi omista voimavaroistaan ja auttaa häntä ottamaan käyttöön voimavaransa saavuttaakseen tavoitteensa. Coaching keskittyy heikkouksien korjaamisen sijasta vahvuuksien vahvistamiseen. Coachingin taustalla vaikuttavat humanistinen, kognitiivinen ja positiivinen psykologia.

Esimerkkejä joihin coaching menetelmänä sopii:

  • Uuden työroolin omaksuminen
  • Ajanhallinta
  • Johtamistaitojen jalostaminen
  • Vuorovaikutustaitojen kehittäminen
  • Uskomusten esilletuominen ja muuttaminen
  • Projektin onnistunut läpivienti
  • Henkilökohtaiset ja/tai työyhteisön muutosprosessit
  • Uralla kehittyminen
  • Omien toimintatapojen tehostaminen


Jos sinusta tuntuu, että coachingista voisi olla sinulle hyötyä, ota yhteyttä ensimmäinen tutustumiskäynti on ilmainen.



Kirjoittaja:

Amanda Ojanen, Waloa Coachingin perustaja