Mikä ihmeen mindfulness?

25.01.2023

Tässä blogissa avaan teille lyhyesti mitä mindfulness on, sekä kerron itse tekemistäni havainnoista mindfulnessista stressin lievityksen apuvälineenä.

Mindfulness, mitä se on?

Lyhyesti, mindfulness on nykyhetkeen kohdistuvaa tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa. Eli taitoa olla läsnä juuri käsillä olevassa hetkessä. Mindfulnessista on monta eri muotoa, joista yksi ja tunnetuin on meditaatio. Sen juuret ovat itämaisissa traditioissa ja buddhalaisuudessa. Mindfulnessin tutkimus on viime vuosikymmeninä kasvanut räjähdysmäisesti. Nykyisin on paljon näyttöä sen erilaisista hyödyistä hyvinvoinnille. 

Mindfulnessin tutkittuja psykologisia hyötyjä  on, että se vähentää:

  • ahdistusta, 
  • stressiä,
  • masennusta, 
  • vihaa,
  • riippuvuuksia 

Sitten se taas lisää positiivisia tunteita, merkitystä, itsensä toteuttamista, itsemyötätuntoa, itsehyväksyntää, luottamusta, empatiaa ja huumoria. 

Fyysisiä hyötyjä ovat mm

  • parempi keskittymiskyky,
  • unenlaadun parantuminen, 
  • sykkeen laskeminen 
  • ja verenpaineen laskeminen.  


Mindfulness avuksi nykyelämän hektisyyteen

Nykyelämän hektisyys on ajanut monet "multitaskaamisen" ansaan ja rauhoittumiselle jää hyvin vähän aikaa. Silloin saatetaan tiedostamatta virittää oma hermosto ylivirittyneeseen tilaan, joka edistää monien ongelmien syntymistä. Näitä ongelmia on, uniongelmat, stressi, elimistön tulehdustila, ahdistuneisuus, ruuansulatusvaivat, kohonnut verenpaine, päänsäryt yms. Mindfulnessin avulla omaa hermostoa voi rauhoittaa ja palauttaa itseään nykyhetkeen. Sen avulla voi myös lievittää stressiä ja saada apua esim. nukahtamiseen.

Apua stressin hallintaan ja unettomuuteen mindfulnessin avulla


Positiivisen psykologian opintojen lopputyössäni tutustuin mindfulnessin mullistavaan voimaan. Halusin nähdä onko sillä niin suuria vaikutuksia ihmisen elämään kuin siitä puhutaan. Tutkin mindfullnessin vaikutuksia kahdesta eri näkökulmasta, työstressin ja siihen liittyvään unettomuuden hoidosta sekä itsemyötätunnon lisäämisen näkökulmasta. 

Jaan teille nyt havaintoni lopputyöni tuloksista työstressin ja siihen liittyvän unettomuuden helpottamiseen mindfulnessin avulla. Tutkimuksen aikana vapaaehtoiset henkilöt tekivät heille valittuja meditaatiota päivittäin kahden viikon ajan. He tekivät kaksi meditaatiota joka päivä kahden viikon ajan, joista toinen tehtiin aina ennen nukkumaan menoa.

Osa henkilöistä koki pelkkää työstressiä, mutta muutamat olivat huomanneet sen vaikutukset myös uneen. Eräs koehenkilöistä, kertoi kärsineensä myös erilaisista fyysisitä oireista jo useamman kuukauden ajan. Oireet, joita hän luetteli oli, väsymys, sydänvaivat, uniongelmat ja flunssakierre. Havaitsin, että nämä ovat samoja kuin tyypilliset fyysiset stressioireet.

Stressin fyysisiä oireita voi olla:

  • hengitysvaikeudet
  • lihasjännitys
  • sydänvaivat
  • väsymys
  • ruuansulastusvaivat
  • uniongelmat
  • vastustuskyvyn heikkeneminen

Koehenkilö kertoi myös, että oli jo käynyt sydäntutkimuksessa, verikokeissa ja pään magneetti kuvissa, joista ei kuitenkaan löytynyt mitään selvittävää tekijää hänen oireelleen. Tästä syystä uskalsimme lähteä hakemaan mindfulnessista apua näihin vaivoihin, kun lääkäri oli jo poissulkenut muut terveydelliset seikat.

Mittarit tutkimuksen taustalla

Jotta intervention toimivuutta voitiin arvioida, mitattiin stressistä kärsivien koehenkilöiden elämäntyytyväisyyttä ennen aloitusta ja kahden viikon jälkeen, kun mindfulness harjoitusjakso oli päättynyt. Mittariksi valitsin The satisfaction with life Scale mittausta (SWLS).

Tulokset intervention lopussa

Kokeilun lopussa kaikkien henkilöiden tyytyväisyys elämään oli noussut vähintään muutaman pisteen verran. Koehenkilöt kuvailivat, olevansa rauhallisempia, ja energisempiä, mutta unen laatu ei silti ollut kaikilla parantunut merkittävästi. Nukahtaminen oli kuitenkin ollut helpompaa. Monet kokivat, että mindfulness auttoi paremmin stressin hallinnassa kuin unettomuuden oireissa. Koehenkilöt kertoivat jatkavansa kuitenkin päivittäisi meditaatioita, koska sen avulla he kokivat pystyvänsä keskittymään paremmin ja olemaan paremmin läsnä. Läsnäolon kokemus teki sen, että koehenkilöt kertoivat kokeneensa, että aikaa olisi ikään kuin enemmän kuin ennen.

Yhteenvetona voimme todeta, että meditaatiolla on rauhoittava ja keskittymistä parantava vaikutus jo näinkin lyhyen kuin kahden viikon koejakson jälkeen. Lisäksi se auttoi elämään hetkessä. Vaikean unettomuuden hoidossa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen, mutta ajoittaisissa univaikeuksissa mindfulness voi helpottaa nukahtamista ja sitä toki kannattaa kokeilla.

Mindfulness toimii siis loistavasti keskittymisen lisäämiseen ja ennen kaikkea se näytti lisäävän elämään tyytyväisyyttä. Suosittelen kokeilemaan!



Kirjoittaja: Amanda Ojanen, CEO & Founder, Waloa Coaching & Waloa Consulting