Coachingin hyödyt organisaatiolle

26.08.2022

Monet kysyvät usein, että mitä hyötyä organisaatiolle on coachingista? Vastaan, että coachingin vaikuttavuus on suurempi, kuin pelkän yksilön saama hyöty. 

Coaching vaikuttaa yksilön muutoksen kautta, myös lähimpiin kollegoihin, coachattavan asiakkaisiin, sidosryhmiin ja kaikkiin, joiden kanssa hän on tekemisissä. Kun coachattava alkaa tehdä muutoksia työtavoissa tai esim. kommunikaatiossa, se vaikuttaa tahtomattaakin myös muihin henkilöihin, niin työyhteisössä kuin vapaa-ajallakin. 

Suurimpia vaikuttavuuksia työyhteisöissä on havaittu, kun toimitusjohtaja aloittaa oman muutosprosessinsa. Silloin systeemisesti vaikuttavuus menee läpi organisaation. Siinä tapauksessa jo yhdenkin henkilön coaching-prosessi vaikuttaa myönteisesti koko organisaatioon. Vaikuttavuudesta saa huomattavasti suuremman, jos coachaukseen osallistuu useampi henkilö organisaatiosta.

Coaching kehittää henkilön kykyä ajatella laaja-alaisemmin

Coach haastaa asiakasta kehittymiseen ohjaamalla hänet tutkiskelemaan nykyisiä uskomuksia, ajattelu - ja toimintamalleja pintaa syvemmältä. Coach nostaa esiin sokeita kohtia ohjaamalla jämäkästi kohti konkreettisia muutoksia arjessa, sekä auttamalla asiakasta lunastamaan aikuismaisen vastuun omasta toiminnastaan.

Coachingissa ihminen kehittää myös reflektiokykyään, joka on suuri voimavara varsinkin yrityksen johtotehtävissä tai esimiestehtävissä työskenteleville. Kun näistä rooleista käsin kehitetään omaa reflektiokykyä, vaikuttavuus työyhteisölle on huikea. Ilman reflektiokykyä yksilö toistaa omia sokeana loistavia toimintamallejaan ollenkaan kyseenalaistamatta niitä.

Reflektiokyvyn lisääntyminen tuo myös lisää inhimillisyyttä organisaatioon. 

Kun coachattava näkee oman toimintansa taakse se lisää itsemyötätuntoa ja hän alkaa laajentamaan uuttaa ajattelumallia myös muita kohtaan. Coach toimii prosessin aikana asiakkaalle ikään kuin peilinä, jonka kautta omat toimintatavat tulevat näkyviksi, tietoisiksi ja sen jälkeen asioihin voi halutessaan tehdä muutoksia.


Coaching, työkaluksi työelämän tasapainottamiseen

Coaching sopii hyvin yksilön tukemiseen ja kehittymiseen Uskon, että se tulee olemaan uusi työkalu nykyisen hektisen työelämän tasapainoittajana. 

On paradoksaalista, että yhtä aikaa meidän työssäkäyvien pitäisi jaksaa aina vain pidempiä työuria ja olemaan tehokkaampi, mutta samalla aina vain useammat ihmiset uupuvat ja irtisanoutuvat kun eivät näe enää muita ulospääsyjä. Tähän tarvitaan uusia matalan kynnyksen keinoja yksilöiden tukemiseen, jotka myös pidemmällä aikavälillä tuovat hyötyjä myös koko organisaatiolle. 

Coaching kilpailuetuna edelläkävijä organisaatioissa

Yrityksissä, joissa tarjotaan coachingia työntekijöille, työntekijät voivat paremmin, löytävät enemmän merkityksellisyyttä elämälle sekä työlleen, osaavat tasapainottaa työn ja vapaa-ajan, pitävät parempaa huolta itsestään ja osaavat asettaa rajoja työelämässä. Näistä kaikista taidoista on valtava apu koko työyhteisölle.

Coachingilla yksilö voi vaikuttaa omiin pinttyneisiin tapoihin, asenteisiin, kirkastaa omia arvojaan ja alkaa elämään omien arvojen mukaista elämää. Silloin kun ei joudu elämään omien arvojen vastaista elämää, niin elämän tyytyväisyys on huomattavasti korkeampi ja itseluottamus kasvaa. Väitän, että coachingista ja valmentavasta johtajuudesta tulee pysyvä työelämän taito, jota jokaisen kannattaa kokeilla.

Jos haluat jutella aiheesta lisää - ota yhteyttä


Kirjoittaja:

Amanda Ojanen

Waloa Coachingin perustaja &CEO